Blogg

Nya besiktningsregler kan förbjuda 100-tals traktorer att köra på vägarna

EU vill som bekant bestämma en hel del om det mesta när det kommer till transportfrågor, bilar, konsumtion, varor och produkter. Det samma gäller även de traktorer som vi använder ute på landsbygden och i städerna. EU har velat klassificera traktorerna och ange vilka hastigheter som de får köras i. Traktorer som klassas som A får endast köras i 40 kilometer i timmen medan en traktor klass B inte får köras i mer än 50 kilometer i timmen, även om transmissionen skulle tillåta en sådan sak.

Alla A- och B-traktorer måste besiktigas

Dessutom är det krav på kontrollbesiktningar på A-traktorer, skriver sajten 24kristianstad.se. Traktorerna måste ju besiktigas, liksom andra fordon som rör sig på våra vägar, om än i 40, eller 50 kilometer i timmen. Besiktningsreglerna innebär att om det finns någon lastbil, eller vanlig bil som är ombyggd till en traktor, så måste den även besiktigas på samma sätt som alla A-traktorer.

– I dagsläget vet vi att det finns A-traktorer på våra vägar som inte är trafiksäkra. När dessa fordon nu behöver besiktas hoppas vi att den situationen ska upphöra, säger Anders Gunneriusson på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Besiktningarna utförs på olika håll

– Nu ska även A-traktorer kontrollbesiktigas, och anledningen till att man inför detta är att man vill öka trafiksäkerheten sade Magnus Sjönnebring på Transportstyrelsen till tidningen Lantbrukets Affärstidning.

Även B-traktorer måste besiktigas på samma sätt som A-traktorer och B-traktorerna har hårdare krav på sig för att de ska anses som tillräckligt säkra på vägarna. B-traktorerna ska kontrollbesiktas hos särskilda besiktningskontroller och  A-traktorerna kan besiktigas i vilket  företag som helst som besiktigar personbilar.

Olika krav på A- och B-traktorerna

B-traktornerna får hårdare krav på sig än förut. Bland annat ska B-traktorernas skärmar täcka mer av traktorernas framhjul och framaxeln ska ha fjädring.  Det för att B-traktorerna ska ha bättre styrning, vilket ska ge en bättre vägkänsla. Om traktorn har släpvagnsbroms ska bromsen kunna bromsa i olika grad och bromspedalerna vara försedda med en slags sensor.

De nya kraven har inneburit nya regler

Eftersom alla A- och B-traktorer måste besiktigas inom en period på 2 år efter att man gjorde den senaste besiktningen har flera 100-tals traktorer fått körförbud, enligt svt.se. Det menar de beror på att anpassningen till EU-lagstiftningen har orsakat flera 100-tals traktorer har fått körförbud, om de inte snarast besiktigas i rätt kontrollbesiktning.

En annan anpassning till EU-direktivet om landets traktorer är den att man numera måste inneha ett B-körkort för att få köra den. Om det inte är så att man kör på ett inhägnat fält.