Blogg

Utemiljön lika viktig som innemiljön?

Många gånger kan man slås av hus som egentligen är riktigt fina men som står mitt ute på en leråker – mer eller mindre. Ofta är det nybyggda hus som bara står på en leråker, mer eller mindre bokstavligt. Ser man ett sådant hus, kan man undra om pengarna tog slut för husägarna, precis när det var dags att arbeta med tomten runt huset. Då kan vi rekommendera att räkna med bygget av tomten, precis på samma sätt som man räknar med bygget av huset. Även utemiljön är viktig för att det ska bli ett riktigt hem.

Vi har ju alltmer en utekultur, om man jämför med för 100 år sedan. Man satt ute på sin höjd under eftermiddagskaffet. Idag sitter vi ju i trädgården så gott som hela dagarna. Vi möblerar mer utomhus och tar ut de möbler som önskar sitta eller ligga på.

Gräsmatta

En gräsmatta på en ny tomt är nästan obligatoriskt, eller hur? En gräsmatta gör otroligt mycket för att göra tomten inbjudande och se fin ut. Den gör hela tomten mycket mjukare och bjuder in till umgänge. Den rundar och minskar alla kantigheter som kan göra tomten ful. Har man bara en gräsmatta får man ett snyggare utseende även på huset.

Stenläggning

En stenläggning är fint och som kan bli en snygg konstrast till gräsmattan. Har man dessutom blommor och rabatter kan stenarna utgöra avgränsare mellan gräsmatta och gångar. Man kan även göra en mur med stenar runt tomten. Då får man en avgränsare som är underhållsfri. Med åren blir det fint med grön mossa på stenarna.

Terass

Man kan även bygga en fin terass av stenar. Det finns natursten som blir riktigt snyggt som terass utanför huset. Antingen kan man använda granit som ger en grå nyans eller kalkstenar som bildar en ljusare terass. Finns det höjdskillnader på tomten kan man behöva bygga trappa. En tomt med stora höjdskillnader gör tomten mer levande och det kan man ta vara på, på olika sätt.

Anlita proffsen till marken och tomten

Det är sällan som lekmän har erfarenheten för att gräva själv och kunna beräkna schaktmängden som behövs för att göra en snygg trädgård. Dessutom behöver man stora maskiner, som gör i ordning tomten på en dag. Skulle man göra det själv kan det ta månader, och skadade ryggar. Då är det bättre att vara rädd om ryggarna och anlita en firma som kan ta sig an markentreprenaden. Läs mer om en firma som tar på sig att utföra markentreprenader på: http://www.markentreprenadstockholm.se.