Blogg

När du behöver stora maskiner

Behöver du stora maskiner? När man bygger, gräver eller asfalterar, behöver man i regel stora maskiner för att åstadkomma den fastighet, vägar, broar eller det man nu ska bygga. Har man inte sådana stora maskiner, kan det vara det bästa, att hyra dem i stället för att köpa in dem.

Det är ju inte alltid som man vet att man får fortsatt jobb inom just det område som man arbetar med just då. Har man då en stor maskinpark, blir det väldigt olönsamt om man inte kan använda alla maskiner. Stora maskiner kostar en hel del och är väldigt resurskrävande, både vi inköp men också vid service.

Ekonomiskt hyra istället för köpa

Ska man dra ekonomisk nytta av den egna verksamheten gäller det att minska utgifterna så mycket som möjligt. Om man kan slippa lägga ut resurser på maskiner och istället hyra dem, så slipper man ligga ute med mycket pengar. Att hyra dem är mer ekonomiskt. Säg att en maskin kostar 100.000 vid ett inköp, behöver du en grävmaskin, och betalar 5.000 kronor per månad, så har du efter ett års arbete med grävmaskinen istället pungar ut med 60.000 kronor. Sedan slipper du tänka mer på grävmaskinen.

Maskiner tappar snabbt värdet

Dessutom sänks priset på grävmaskiner. När året är slut och du vill sälja den, kommer du inte upp i det belopp som du har sålt den för. Du kanske bara får 40.000 kronor för den. Då har du förlorat 60.000 kronor som du aldrig får tillbaka. Istället kan du lägga de 60.000 kronorna på en hyra som du ser direkt att du får tillbaka. Säg att du gör ett jobba som är värt 200.000 kronor. Då går hyra till maskinerna på 60.000 kronor och får 200.000–60.000 kronor. Vinsten innan skatt blir istället 140.000 kronor. Hade du köpt maskinen för 100.000 kronor, hade vinsten innan skatt istället blivit 40.000 kronor. Med detta förenklade matematiska exempel, ville vi bara visa på hur man kan vinna ekonomiskt på att hyra istället för att köpa. Här kan du läsa mer om hur du kan hyra stora maskiner i Enköping, istället för att köpa dem: https://www.maskinuthyrningenköping.se.