Blogg

Lägga golv på rätt sätt

Det man sätter fötterna på i sin bostad ska både vara bekvämt och enkelt att rengöra. Men vilket golv passar för vilket rum och hur lägger man olika typer av golv för bästa möjliga resultat?

För att lägga ett golv som blir snyggt och funktionellt så krävs det en del knep som alla golvläggare kan. Först och främst när det gäller underarbetet så är det inte alltid bäst att lägga för mycket energi där och riva ut det gamla. I vissa fall är det bättre att låta det gamla golvet ligga kvar och lägga det nya ovanpå, med möjligen en underlagsfoam emellan de båda golven som stegdämpare.

Det finns även en hel del riktlinjer för hur man lägger ett trägolv. Man kan behöva ta hänsyn till fönster och dörrar för att ljuset ska falla i rätt riktning och skapa det vackraste ljusinsläppet. Om man aldrig själv har lagt ett golv så finns det mycket information att få genom video eller skrivna instruktioner. Men många väljer istället att anlita någon som lägger golv professionellt, för att inte riskera att något går fel och för att spara tid.

Rätt för rummet

Riktlinjerna för vilket golv som passar var är ganska generella. Man ska ha tåliga golv som klinker eller plastmatta i ett våtrum som kök, badrum och tvättstuga. Hårdare golv som klinker, laminat eller parkett passar på de golv där man rör sig mycket. Det får gärna vara ett mjukare golv, som exempelvis furugolv eller heltäckningsmatta, i rum där man ofta går barfota. Gällande färger så gör ljusa golv att rummet ser större ut och mörka golv att rummet ser mindre ut. Så där kan man besluta sig för hur man vill att rummet ska uppfattas.

Bästa möjliga resultat

Ett golv blir aldrig bättre än sin kvalitet så därför är det viktigt att man vet vad man köper. Följer man riktlinjerna för vilket golv som passar i vilket rum och hur man lägger ett golv så det ser som bäst ut, så har man redan där vunnit mycket. Men skulle man välja att anlita någon som lägger golv så är det troligast att man kan få ut det bästa ur det material som man köpt. Med rätt handlag och rätt kunskap i ryggraden kan man se till att det blir ett golv som inte bara är rätt lagt utan som även håller sin stil och kvalitet i många år framöver.