Blogg

Sudda och göra om

Om man har tröttnat på sitt golv så finns det ett lätt och billigt sätt att förändra golvets yta på. Här kommer tips och idéer på hur man enkelt förändrar sitt golv själv eller med hjälp av proffs.

När man ritar eller skriver och inte blir nöjd så är det lätt att bara sudda och göra om det igen. Ungefär så går det också till när man inte är nöjd med ytan på golvet i bostaden. Istället för att riva upp allt och lägga nytt golv så kan man sudda och göra om. Det enda som krävs är att man har ett golv som är omslipningsbart.
Golvet ska alltså vara gediget, vilket innebär att den yta man ser ska vara samma som materialet rakt igenom. De golv som är gedigna är alla trägolv som består av plankor eller som är stavlimmade. Parkettgolv och furugolv är två av exemplen på golv som är omslipningsbara. Men det kan även vara någon typ av golv som är gjutet, exempelvis ett cementgolv.

Anpassa efter materialet

Vid slipning av en golvyta så måste man anpassa slippappret efter materialet. Använder man ett papper som ska vara till ett cementgolv så kan det skada trägolvet för mycket. Och använder man ett finare slippapper för trägolv till ett cementgolv så kan man slipa tills solen går ner. I övrigt är tumregeln att man alltid ska börja med det grövsta pappret och avsluta med det finaste.
Väljer man att istället anlita ett företag för golvslipning i Stockholm så är detta punkter som man som kund inte behöver fundera över. Då kan man istället lägga all energi på att klura ut vilken behandling och färg som den nya ytan ska få. Ett oftast nog så svårt uppdrag i sig.

Hårt ser mjukt ut och tvärtom

Med hjälp av ett kreativt sinne och de material som finns, kan man skapa vad man vill av den nya ytan som kommer efter en golvslipning. Man kan välja att behålla ytans färg och skick genom ett helt genomskinligt lack, olja eller såpa. Eller så kan man leka med färg och form hur man önskar.
Populärt på cementgolv är till exempel att strö små färgflagor på golvet och sedan lacka det. Det blir ett piggare golv där inte smutsen syns så mycket. Trägolv kan man kanske måla olika mönster på, som svarta och vita fält, och därmed skapa ett traditionellt restauranggolv.