Blogg

Förändra ditt hem med håltagning

Är drömmen att riva en vägg så att det blir en öppen planlösning? Kanske ett rejält glasparti ut mot trädgården också? Har du stenhus? Inga problem, det går att ordna med en håltagning.

Du följer gärna tv-program där man visar hur en renovering går till. Med såg och en slägga slås väggar ner för att ge plats för en öppen planlösning, dörrar eller fönster. Men när du ser dig omkring så ser du bara dina tjocka, murade väggar. Det är inget som går att ge sig på med en såg och en slägga direkt. Inte om du vill att ditt hus ska stå kvar efteråt.
Men det går att göra en håltagning även i stenhus, bara man har rätt kunskap och rätt utrustning. Så den där drömmen om en öppen planlösning och ett stort glasparti kan bli sann, om du vill.

Borr och såg

Hur går det till när en håltagning ska ske i ett stenhus? Det man använder sig av är en stensåg och en borr. På det viset går det att göra alla möjliga hål i olika storlekar och former.
Men det är inget som man bara går igång med utan att ha gjort en hel del förarbete. Man behöver veta om någon finns inuti väggen, som rör eller ledningar. Det behövs dessutom göras en avvägning där man ser till att inte väggen, eller taket, kommer rasa när man gör och har gjort hålet. Därför är det ett arbete för ett par proffs.