Blogg

Betonggjutning – skapa ett unikt hem

Funderar du på att skapa ett unikt, personligt hem? Att välja betonggolv är en lösning som skapar en känsla som ger det där lilla extra till bostaden. Den industriella inredning må ha några år på nacken, men den är fortfarande het. Genom professionell betonggjutning kan din bostad ta steget till nästa nivå och du kan få ett golv med exceptionellt många fördelar.

Betonggjutning i professionell regi är ett måste om du drömmer om att ha ett betonggolv i din bostad. Det är det första steget mot de golv du vill ha och viktigt är att en betonggjutning sker utan att bubblor skapas, att betongen härdar på rätt sätt och att den inte spricker i framtiden. Naturligtvis blir det även viktigt att ytan som skapas också blir rakt och jämn. Allt detta kan vara svårt för en lekman att lyckas med och att anlita ett professionellt företag för en betonggjutning är något som lönar sig i längden.

Utöver detta så finns även andra saker att tänka på om du funderar på att välja betonggolv i din bostad. Vi radar upp några punkter som visar på hur du ska tänka, vilka fördelar som finns och vilka nackdelar som kan komma med ett betonggolv.

  • Planera för värme. Ett betonggolv kan både kännas kallt att gå på – och upplevas kallt och rått för ögat. Det förra kan lösas genom att du redan på ett tidigt stadie – och innan en betonggjutning – förbereder för golvvärme. Detta är ett ytterst gångbart alternativ som dessutom tenderar att spara pengar rent energimässigt – många nybyggen idag använder denna metod snarare än radiatorer för uppvärmning. Viktigt att tänka på är att isoleringen måste vara genomtänkt för att värmen ska ta tillvaras på. Gällande kylan för ögat så är det en del av charmen med ett betonggolv. Det ska kännas lite rustikt och smutsigt – på rätt sätt! – men man kan med fördel lägga ut mattor för att bryta av och addera lite värme. Textilier överlag är alltid bra att kombinera för att värma upp en industriell inredning.
  • Slipa betongen. Efter en betonggjutning så ska betongen slipas. Även här rekommenderas professionell hjälp för att få till en fin finish. Det finns många olika typer av sådan att välja på gällande betonggolv. Du kanske vill ha mer glans? Du kanske vill ha en lite mattare look eller också ett lite mer grusigt uttryck? Diskutera fram en lösning tillsammans med företaget du anlitar.
  • Ångerrätt. En fördel med betonggjutning och ett golv av betong är att du kan ångra dig. Tröttnar du på hur golvet ser ut så är det möjligt att lägga exempelvis ett trägolv ovanpå. Plattan är redan gjuten och grunden är klar.
  • Ett lättstädat, fogfritt golv. Väljer du betonggolv så får du ett golv utan några fogar och där du genom detta också A) har möjlighet att lägga golvet genomgående i hela hemmet och B) får ett golv som är ytterst lätt att städa och hålla efter. Betong är dessutom slitstarkt och klarar alla typer av smällar utan att ta skada.