Blogg

Takläggare i Dalarna inspekterar tak

Oavsett om du har hustak i tegel eller plåt bör du undersöka taket noggrant med jämna mellanrum. Låt en erfaren takläggare i Dalarna besiktiga ditt tak.

Ett tak i tegel eller plåt ska skydda huset så att vattnet från regn eller snö inte tränger in och bildar pölar på golvet. Dessutom ska taket vara väl isolerat så att värmen inte sticker ut under kalla vinterdagar. Numera har hustak fått en ny uppgift, nämligen att ge plats åt solceller för att fånga solenergi.

Hustak måste besiktigas lite då och då och speciellt om starka vindar dragit fram eller om snö legat tungt på taket. En takbeklädnad har givetvis inget evigt liv. Takpannor i tegel kan komma ur led och ställa sig på tvären eller blåsa ner i trädgården och plåtar kan få ett lyft av vindbyar.

Om du ska byta takbeklädnad eller installera solceller på det befintliga taket, måste du se till att undertaket har tillräcklig hållfasthet. Delar i takstolen kan ha blivit fuktskadade och träet kan till och med ha ruttnat. Att lägga betongpannor eller installera solceller på ett sådant tak är inte tillrådligt.

Nytt tak med takläggare i Dalarna

Ditt och familjens hus har några år på nacken. Familjens olika medlemmar trycker på för att göra huset klimatsmart. Det ska inte längre uteslutande värmas upp med dyr direktverkande el utan nu ska uppvärmningssystemet kompletteras med en luft-luftvärmepump som helst ska drivas med el från solceller på taket.

“Håller taket för det nya uppdraget?”, frågar du dig ängsligt. Du kontaktar en takläggare i Dalarna och får besked. “Det finns en del skador på taket och jag föreslår att ni byter till ett plåttak”, föreslår takläggaren. “Eftersom plåt är lättare än tegel och betong tål takkonstruktionen den ytterligare belastning som solpaneler ger”.

Ett plåttak är lätt att lägga och dessutom blir det i det närmaste underhållsfritt och har lång livstid. En annan fördel är att snön har lättare att glida av taket. Och givetvis finns det en estetisk aspekt. Plåttaket kommer tillsammans med solpanelerna att lysa upp hela huset och visa omvärlden att här bor en klimatsmart familj.